Världens äldsta Champagne hittats på Åland

I onsdags korkades världens kanske äldsta drickbara champagne upp på Åland. Den cirka 200 år gamla champagnen tappades upp till ett pris av 50.000 euro/flaskan.

De cirka 70 flaskorna hittades i ett gammalt skeppsvrak i somras. En flaska av varje sort kommer nu att auktioneras ut. Bland sorterna fanns bland annat veuve clicquot (gula änkan).

Några av flaskorna kommer att bli museiföremål medan andra ska användas för att skapa en ny produkt, där den gamla champagnen blandas med ny.

Spännande!


Okkså en gammal champagne - 8 år närmare bestämt!


Hur man sabrerar Champagne

Att sabrera champagne är ett roligt och festligt sätt att öppna en flaska på. Traditionen är ca 200 år gammal och imponerar på de flesta.

Det finns många teorier om sabrering av champagne. Den mest troliga teorin är att ryska armen, efter Napoleons fall 1814 rörde sig nere i Champagne och Paris. Sabrering kan ses som en variant av den ryska traditionen där man efter att ha druckit tsarens skål krossar glaset.

Så här gör du:

1. Första gången? Befinn dig i en miljö där du inte kan skada någon, t.ex. soprummet eller källaren.

2. Ta bort folien på flaskan (väldigt viktigt, annars kan du få glassplitter på dig)

3. Håll champgneflaskan i ena handen i 45 graders vinkel och sabeln i den andra handen, med baksidan av bladet framåt. Lägg knivbladet mot flaskan.

4. För bladet fast och bestämt längs flaskan. När knivbladet träffar halsens kant, kommer glaset att spricka och korken och toppen av flaskan kommer att flyga iväg! Pågrund av trycket i flaskan kommer ev. glassplitter åka med ut.

Det handlar inte så mycket om styrka som teknik när man sabrerar. Öva ett par gånger innan du visar upp dina färdigheter. Se då till att publiken står bakom dig.

Lycka till!


En flaska MUMM blir sabrerad av besökare hos Perrier Jouët på Allt om mat mässan.







Det goda köket 2010

Champagenbloggen har besökt det goda köket 2010 och testat över 10 olika champagner! Några av utställarna var bl.a. Bollinger, Taittinger, André Cloet och Castellane.

Nya favoriter hittades. Bla. Bollinger Rosé.


En lätt, frisk och somrig champagne som fick mig att tänka på sommaren. 399 kr.

Vi besökte även Taittinger och fick pröva en årgångschampagne från 2004.


Inte likt något annat vi smakat, frisk med en nötig smak med inslag av choklad, kex, mineral och grapefrukt. Otroligt god. 449 kr för en årgångschampagne!

Finaste flaskan på hela mässan stod Perrier Jouët för.


Årgångschampagne (rosé) från 2002, 2120 kr (beställningsvara).


Moët & Chandon Rosé Impérial

Moët & Chandon, är ett franskt champagnehus i Marne-dalen som producerar champagne. De är också delägare i Louis Vuitton.

- Brut Impérial, ej årgångsbestämd, torr
- Brut Impérial Rosé, ej årgångsbestämd, torr
- White Star, ej årgångsbestämd, extra torr
- Nectar Impérial, ej årgångsbestämd, halvtorr
- Vintage, årgångsbestämd, torr
- Vintage Rosé, årgångsbestämd, torr
- Dom Pérignon. Moëts prestigechampagne

Nedan är
Moët & Chandon Rosé Impérial beskriven

Kuriosa:


En vanlig missuppfattning är att den korta benämningen "Moët" uttalas "moee'" likt franskan, men det korrekta uttalandet är "Moëtt" med hårt T, detta för att Claude Moët var från Holland. Moet flaskorna ses ofta i olika filmer och serier, bla. på Anthony och Stanfords bröllop i Sex and the city 2. Moet är en vanlig bjudchampagne vid olika tillställningar, tex. filmfestivaler och andra awardevenemang.

Smak:

God frisk smak med inslag av mineral, nötter, bröd och lime. Väldigt lättdrucket och små bubblor som lägger sig som bomull i gommen. En perfekt förstagångs-champagne för den ovane.

Färg:

Guldrosa

Druvor:


Druvsammansättningen i Moët & Chandon Rosé Impérial är :

34% chardonnay
33% pinot noir
33% pinot meunier

Doft:

Svag doft med ton av grapefrukt och smultron.


Användning:

Serveras vid 8-10°C och passar till;

Sällskapsdryck
Fisk
Skaldjur



Här dricker vi Moët & Chandon Rosé Impérial till en kryddstark räkwok.

Historia:

Moët & Chandon grundades 1743 av Claude Moët och blev snabbt leverantörer till det franska hovet. Nu för tiden finns champagnen över hela världen och har marknadsfört sig som en riktigt lyxig champagne.

Pris:

Köps på systembolaget för 399 kr (750 ml)



Ledtråd

Idag har Champagnebloggen.se provat en Champagne de flesta associerar med lyx, glamour och flärd, kan ni gissa vilken?



Imorgon kommer recensionen!

Vackra champagneglas från Swarovski

En julklapp till Champagneälskaren, eller kanske bara en lyxig present till sig själv? Ingen kan väl ha missat dessa otroligt vackra champagneglas från Swarovski?

Delikata, eleganta och mycket festliga, är tre ord som sammanfattar utseendet och känslan på dessa glas.




Designer: Steven Weinberg, kostar 3.500 kr för 2 st. Köps här

Bollinger

Bollinger är namnet på ett champagnehus där flera olika typer av Bollingerchampagne produceras;

- Special Cuvée, en non-vintage champagne
- Grande Année, en årgångschampagne
- R.D. (Récemment Dégorgé), en sendegorgerad årgångschampagne med extra lagring
- Vieille Vignes Françaises, en champagne från en liten vingård med oympade vinstockar. Några av dessa finns dessutom i roséutförande.

Nedan är Bollinger Cuvée beskriven

Kuriosa:


Bollinger är en av Sveriges mest populära champagner. År 2008 var Bollinger Systembolagets näst mest sålda champagne – och numer dricker vi svenskar mest Bollinger per person i hela världen.

Smak:

Bollingers rika smak är bland annat resultatet av en hög andel röda pinot noir-druvor, vilket gör att den passar bra som måltidsdryck. Inslag av moget äpple, rostat bröd, grapefrukt och nougat.

Färg:

Guldgul

Druvor:


Druvsammansättningen i Bollingers champagner domineras av Pinot Noir, och alla har ett inslag av ekfatslagring.

Doft:

Mogen doft med inslag av gula plommon, kex, nougat och citrus.

Användning:

Serveras vid 8-10°C och passar till;

Skaldjur
Fisk
Kalv
Fågel
Krämiga såser
Svamp
Parmaskinka


Här dricker vi Bollinger Special Cuvée Brut till marinerade kronärtskockor, vitlöksoliver, parmaskinka och chilimarinerad parmesan.

Historia:

Bollinger champagnehus grundades 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger. Detta gör Bollinger till ett av de sista självständiga champagnehusen.

Pris:

Köps på systembolaget för 389 kr (750 ml)

Tillverkningen av Champagne

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike. Namnet Champagne kommer ursprungligen från latinets campanus som betyder "öppen och flack terräng". Förutom den vanligaste typen av champagne som är ljust grön eller gul finns det även roséchampagne.Den rosa färgen kommer genom att stilla rött vin blandas med den nästan färdiga champagnen.

Vid framställningen av Champagne används tre olika druvor:

Chardonnay - grön druva
Pinot Noir - blå druva
Pinot Meunier - blå druva

Druvorna förekommer enskilt eller i olika blandningar sinsemellan. Champagne tillverkad av enbart Chardonnay kallas "blanc de blancs". Motsvarande begrepp för enbart blå druvor är "blanc de noirs".

Champagne framställs enligt "Champagnemetoden", det betyder att först framställs ett vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid - 18 månader eller längre - skapas bubblorna.

Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ner under en kortare tid. Jästfällningen trillar ner i botten, och då kyls flaskhalsen ner, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den.

Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men sedan kan flaskan fyllas upp med en söt vätska, så kallad "dosage", då får champagnen olika sockerhalter.



Skillnader mellan Champagne & mousserande vin

Många tror att "Champagne" är ett samlingsnamn på alla vin-drycker som är kolsyrade, vilket inte är fallet.

Champagne får bara kallas Champagne om det kommer från vindistriktet Champagne i Frankrike (ca 15 mil nordost om Paris) allt annat är mousserande vin (t.ex. Prosecco och Cava). 

Det som också skiljer champagne från ett mousserande vin är bubblorna. De växer i ett mousserande vin, medan de lägger sig som bomull i gommen när man dricker champagne.

En annan viktig sak att komma ihåg när det gäller att urskilja Champagen från mousserande vin är smaken.

Champagnen avger olika smakämnen för varje klunk man tar, det gör inte ett mouss­erande vin. Själv tycker jag att Champagne ofta inte smakar alkohol, vilket ofta är fallet med mousserande vin.

Tillvägagångssättet för att göra ett mousserade vin och Champagne har också stora skillnader, det kan du läsa om här.



Strawberry Mojito

Champagnebloggen.se presenterar :  Strawberry Mojito

Recept på 2 st Strawberry Mojito:

12 cl sockerlag (koka 1 dl vatten med 1 dl socker)
3 dl is
2 plantor Mynta
8 cl Rom (4 cl/drink)
8 mosade jordgubbar
2 cl jordgubbs likör

Gör såhär:

Av sockerlagen ska du ta ca 6 cl. Muddla myntabladen i en mortel. Lägg isen i en iskross och blanda tills all is har krossats. Blanda alla ingredienser förutom isen. Fördela den krossade isen i 2 höga glas, häll sedan på balndningen och rör om.



Mojiton uppfanns redan på 1800 talet, då kubanska slavar drack sockervatten blandat med rom. Vem som komponerade den och var, är däremot omstritt, men på 1920-talet fick den sina nuvarande ingredienser då den serverades på Playa de Mariano, en strand som vid den tiden ofta besökes av arbetare. Ernst Hemingway var bla. en stammis och fick Mojiton att spridas internationellt.





Queen Daquiri

Ikväll gör Champagnebloggen.se : Queen Daquiri

Recept på 4 st Queen Daquiri:

12 cl sockerlag (koka 1 dl vatten med 1 dl socker)
3 dl is
4 dl frysta jordgubbar
1 dl blåbär
16 cl Rom (4 cl/drink)
Saft från en halv lime

Gör såhär:

Av sockerlagen ska du ta ca 12 cl. Häll alla ingridenser i en mixer. Mixa till en mjuk massa. Fyll två martiniglas med Daquirin. Toppa med en skiva lime och ett sugrör!


Mixade (frysta) bär.


För att få riktigt snygga glas, doppa glaset i lite limejuice och sedan socker.


Stiligt!


Väldigt läskande och gott. För den som inte gillar alkoholsmak är detta drinken! För ett alkolfritt alternativ, uteslut romen - använd Sprite.

Daquirin kommer ifrån Kuba, år 1905 arbetade ett par amerikanska civilingenjörer vid "The Daiquiri Mining Company" på Kuba. De skulle få besök från USA, tyvärr var ginen slut och man fick ta det somn fanns hemma; rom,lime och socker. Detta blev grunden till dagens Daquiri!

Den populära Daiquirin kan göras i många varianter, använd bara frysta bär och frukter du gillar, det kan inte bli annat än gott!


Champagne ska vara kall, torr och gratis

Välkommen till champgnenbloggen.se. Vi som skriver bloggen har ett stort intresse för champagne, mousserande och vitt vin.

På champagnebloggen får du tips och råd om vilken dryck du kan välja till vad - helt utan pretentiösa vinexpertutlåtanden, vi är bara väldigt intresserade och älskar champagne!

Du kommer också får lära dig vad skillnaden mellan ett mousserande vin och champagne är, olika märken, uttryck och champagnens historia. Förutom allt som har med champagne att göra, kommer vi även testa drinkrecept, berätta om dryckeskultur och ge dig våra personliga åsikter!

Allt detta kommer blandas med regelbundna champagneprovningar. Skål!




"Champagne ska vara kall torr och gratis" - Winston Churchill (brittisk premiärminister och författare.)

RSS 2.0