Bollinger

Bollinger är namnet på ett champagnehus där flera olika typer av Bollingerchampagne produceras;

- Special Cuvée, en non-vintage champagne
- Grande Année, en årgångschampagne
- R.D. (Récemment Dégorgé), en sendegorgerad årgångschampagne med extra lagring
- Vieille Vignes Françaises, en champagne från en liten vingård med oympade vinstockar. Några av dessa finns dessutom i roséutförande.

Nedan är Bollinger Cuvée beskriven

Kuriosa:


Bollinger är en av Sveriges mest populära champagner. År 2008 var Bollinger Systembolagets näst mest sålda champagne – och numer dricker vi svenskar mest Bollinger per person i hela världen.

Smak:

Bollingers rika smak är bland annat resultatet av en hög andel röda pinot noir-druvor, vilket gör att den passar bra som måltidsdryck. Inslag av moget äpple, rostat bröd, grapefrukt och nougat.

Färg:

Guldgul

Druvor:


Druvsammansättningen i Bollingers champagner domineras av Pinot Noir, och alla har ett inslag av ekfatslagring.

Doft:

Mogen doft med inslag av gula plommon, kex, nougat och citrus.

Användning:

Serveras vid 8-10°C och passar till;

Skaldjur
Fisk
Kalv
Fågel
Krämiga såser
Svamp
Parmaskinka


Här dricker vi Bollinger Special Cuvée Brut till marinerade kronärtskockor, vitlöksoliver, parmaskinka och chilimarinerad parmesan.

Historia:

Bollinger champagnehus grundades 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger. Detta gör Bollinger till ett av de sista självständiga champagnehusen.

Pris:

Köps på systembolaget för 389 kr (750 ml)

Kommentarer
Postat av: Lars

Intressant inlägg om Bollinger, kommer ni skriva om Rosét också?

2010-11-08 @ 19:49:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0