Hur man sabrerar Champagne

Att sabrera champagne är ett roligt och festligt sätt att öppna en flaska på. Traditionen är ca 200 år gammal och imponerar på de flesta.

Det finns många teorier om sabrering av champagne. Den mest troliga teorin är att ryska armen, efter Napoleons fall 1814 rörde sig nere i Champagne och Paris. Sabrering kan ses som en variant av den ryska traditionen där man efter att ha druckit tsarens skål krossar glaset.

Så här gör du:

1. Första gången? Befinn dig i en miljö där du inte kan skada någon, t.ex. soprummet eller källaren.

2. Ta bort folien på flaskan (väldigt viktigt, annars kan du få glassplitter på dig)

3. Håll champgneflaskan i ena handen i 45 graders vinkel och sabeln i den andra handen, med baksidan av bladet framåt. Lägg knivbladet mot flaskan.

4. För bladet fast och bestämt längs flaskan. När knivbladet träffar halsens kant, kommer glaset att spricka och korken och toppen av flaskan kommer att flyga iväg! Pågrund av trycket i flaskan kommer ev. glassplitter åka med ut.

Det handlar inte så mycket om styrka som teknik när man sabrerar. Öva ett par gånger innan du visar upp dina färdigheter. Se då till att publiken står bakom dig.

Lycka till!


En flaska MUMM blir sabrerad av besökare hos Perrier Jouët på Allt om mat mässan.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0