Tillverkningen av Champagne

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike. Namnet Champagne kommer ursprungligen från latinets campanus som betyder "öppen och flack terräng". Förutom den vanligaste typen av champagne som är ljust grön eller gul finns det även roséchampagne.Den rosa färgen kommer genom att stilla rött vin blandas med den nästan färdiga champagnen.

Vid framställningen av Champagne används tre olika druvor:

Chardonnay - grön druva
Pinot Noir - blå druva
Pinot Meunier - blå druva

Druvorna förekommer enskilt eller i olika blandningar sinsemellan. Champagne tillverkad av enbart Chardonnay kallas "blanc de blancs". Motsvarande begrepp för enbart blå druvor är "blanc de noirs".

Champagne framställs enligt "Champagnemetoden", det betyder att först framställs ett vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid - 18 månader eller längre - skapas bubblorna.

Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ner under en kortare tid. Jästfällningen trillar ner i botten, och då kyls flaskhalsen ner, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den.

Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men sedan kan flaskan fyllas upp med en söt vätska, så kallad "dosage", då får champagnen olika sockerhalter.



Kommentarer
Postat av: Ulrika

Hmm... jag måste erkänna att jag inte visste alls mycket om detta, kul med en champagneblogg! Vilka är ni som skriver

2010-11-08 @ 15:47:50
Postat av: Ulrika

och glömde tillägga, hur gamla är ni?

2010-11-08 @ 15:49:48
Postat av: Jesper

Snygg blogg och bra texter!

2010-11-08 @ 18:24:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0