Amarone

Ett kraftigt rött vin med som ger en slät känsla på tungan - så kan man beskriva det italienska vinet Amarone. Det italienska klimatet, med svala vindar från norr och ljumma sommarvindar från söderns slättlandskap, ger druvorna både en underbar syrlighet och sötma.
 
Tillverkningsmetod:
 
Druvorna som används i amaronevinet heter Molinare, Corvina och Rondinella. Druvorna skördas på hösten och sedan får de ligga och jäsa i ca 3 månader. Kvar blir russinliknande drovor som krossas, jäses och får ligga på träfat i ca fyra år; metoden heter "apassimento". Slutligen tappas vinet på flaska och får vila yterligare ett par år. Flertalet amaroneviner lagras i över 10 år.
 
 
Amarone Luigi Rihgetti från 2008.
 
Len och mjuk smak. Fyllig, passar till rött kött, särskilt kalv. Mycket god men vi är nog mer förtjusta i Ripasson...

RSS 2.0